Vergi kaçağı 'can sıkıyor'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının sektör incelemeleri, vergi kaçağının bazı sektör ve mükellef gruplarında ne kadar yüksek boyutlara ulaştığını ortaya koydu.

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, sektör denetimlerinin yaygınlaşarak devam edeceğini bildirerek, bütün mükelleflere ileride başlarının derde girmemesi için, vergide dürüst davranmaları uyarısında bulundu.

Gelir İdaresi Başkanlığından edinilen bilgiye göre, Başkanlık bünyesinde görev yapan gelirler kontrolörleri, 2006 yılında çeşitli sektörler ve mükellefler nezdinde "sektör incelemeleri"nde bulundu.

983 mükellefi kapsayan sektör incelemelerinde, banka ve alkollü içecek sektöründe yüzde 100'lük bir kaçakla karşılaşıldı. 1 mükellefin denetlendiği alkollü içkilerde, bu mükellefin sıfır gelir beyanına karşılık, 77 milyon 839 bin YTL'yi devletten kaçırdığı anlaşıldı. 13 milyon 192 bin YTL vergi istenen mükellefe, 13,2 milyon YTL de ceza kesildi.

Banka incelemelerinde de, 43 mükellefin sıfır matrahına karşın, 648 milyon 437 bin YTL matrah farkı bulundu. Bankalara da 12 milyon 529 milyon vergi, 12 milyon 439 bin YTL de ceza uygulandı. Yetkililer, banka incelemelerinde daha çok banka ve sigorta muamele vergisi işlemlerinde yüksek kaçak bulunduğunu bildirdi.

Sektör denetimlerinde alışverişlerde düzenli fiş-fatura düzenleyen market zincirleri, en dürüst mükellef grubu olarak belirlendi. 16 incelemede, 99 milyon 619 bin YTL matrah tespit edilirken, sadece 6 milyon 188 bin YTL'nin devletten kaçırıldığı gözlendi.

Bu şekilde market zincirlerinde yüzde 5,8'lik bir kaçak rakamına ulaşıldı.

Kaçak oranı, incelemeye alınan diğer sektörlerde de şu şekilde tespit edildi:

Hazine bonosu ve Devlet tahvili faiz geliri elde edenler yüzde 98,3, LPG sektörü yüzde 61,4, serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketler yüzde 72,1, ağaç sektörü yüzde 92,9, gayrimenkul satışları yüzde 82,9, banka hesap hareketleri yüzde 66,8, GSM bayileri yüzde 60,1, düşük bedelli ithalat yüzde 68,6.

Bu arada Gelir İdaresi Başkan Vekili Arıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaya çıkan verilerin "Vergide kayıp ve kaçak artıyor" şeklinde değerlendirilemeyeceğini belirterek, şunları dedi:

"İncelemeye alınan sektörlerde, yüksek oranlı kayıp ve kaçak bulunmuştur ancak bu, bizim denetimlerde ne kadar doğru alanlara yöneldiğimizi gösterir. Bu sonuçlar, risk analizlerinde ne kadar etkin olduğumuzun da bir göstergesidir.

Sektör incelemeleri, bundan sonra da yaygınlaşarak devam edecek. Çok daha kapsamlı risk analizlerinde bulunacağız. Artık incelenen mükellef sayısı da eskiden olduğu gibi yüzde 2'lerde kalmayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber